Enkel midsommar

sommartankar

 

Min granne sa en så enkel och befriande sak igår:

”I år blir det ingen mat på midsommar, vi skall bara ha tårta!”

 

En gräddig jordgubbstårta, blommor inplockade från närmsta äng och ett positivt sinne – vad mer kan egentligen behövas för att fira en midsommarafton? :-)

Siesta

vardagsrumkvall

Skönt att kunna slappa i en sval lägenhet när solen steker ute… :-)

 

”Stillhet är vårt mest intensiva sätt att vara aktiva. Det är i våra ögonblick av djup tystnad som varje idé, känsla och infall föds, som vi efter hand hedrar med namnet Handling. Vårt känslomässigt mest aktiva liv levs i våra drömmar, våra celler förnyar sig som flitigast i sömnen. Vi når högst i meditation och längst i bön. I stillhet är varje människa stor; hon är befriad från fientlighet; hon är poet och som mest änglalik.” / Leonard Bernstein

En kväll i juni

bron

En mysig stig som jag brukar gå på kvällen med vovven… så även igår..

 

ormbunkar

.. den är inte så lång men bara av att komma in i den här miljön blir man så oerhört avslappnad :-)

 

boken

På balkongen sträckläste jag Ann Heberlein’s bok som jag tänkt läsa i flera år…

 

selfie

Och när det var dags att sova så skickade jag min allra första selfie till min man som igår flög till Paris… i förrgår fick jag nämligen veta hur man gör när man tar en selfie – har trott att den funktionen bara fanns på nyare smartphones men så berättade en 75-åring (!) för mig om den där symbolen man skiftar kamerahållet med.. haha, ibland känner jag mig sannerligen långt mera ”pensionärig” än de riktiga pensionärerna..

 

Samma golv i alla rum

enhetligtgolv

Enhetligt golv tycker jag är det snyggaste i en lägenhet…

 

Någon kanske minns att jag inför flytten till den här lägenheten skrev att vi skulle spara vardagsrumsparketten och fixa till den så att den blev i samma nyans som det nya trägolvet… men vi valde faktiskt den allra enklaste lösningen: att köpa till samma golv och fortsätta med det även i vardagsrummet. Det blev ett dyrare alternativ, å’ andra sidan slapp vi hyra golvslip, laga, vitvaxa och lägga ner en massa arbete och kan istället bara ställa tillbaka möblerna på sin plats direkt. Plus att golvhöjden nu blir densamma om båda sidorna av glasdörrarna.

Och som synes så läggs golvet förstås i samma längdriktning som i resten av lägenheten, trots att det även här blir mot ljusinsläppet… jag tycker som sagt att det blir bättre balans till våra långsmala rum då det visuella intrycket breddar och ”bromsar upp” flödet mellan rummen ( jag kommer aldrig att få jobb som golvläggare i varje fall, är medveten om det ;-) ).

Är det något jag är petig med så är det just sådana här fasta ”installationer”, får nog kalla mig lite kontrollfreak när det gäller att ha hantverkare hemma för jag vill förvissa mig om att det verkligen blir som jag tänkt – har sett hem där t.ex. tapeter hamnat upp och ned, där ”fallet” i duschutrymmet saknats helt, och där dörrar hängts så uppenbart fel att man undrar om personen som gjort jobbet i fråga hade någon tanke alls bakom sitt arbete… och hade jag inte varit hemma när vi hade hantverkare här i lägenheten så hade vi bl.a. haft duscharmaturen bredvid fönstret i badrummet och en fullstor dörr till lilla klädkammaren i hallen, hemska tanke :-) .. ( haha, när snickaren hade satt dit den lilla, gamla dörren som han antagligen tyckte var jätteful så såg jag att det var helt nya gångjärn varpå jag frågade om inte de gamla gick att använda? Jodå, sa han men han hade nya som han tagit istället… behöver jag upplysa om att vi bytte tillbaka till de gamla så snart som han hade gått? ;-) ). Det är inte alltid man har samma syn på saker och ting och särskilt om man inte vill ha standardlösningar så är mitt tips att vara extra tydlig med hur man vill ha det, och kontrollera att det också blir så.

Söker skuggan

namnlosa1

Namnlösa gränd här i Härnösand…

 

namnlosa2

.. här gick jag igår på lunchen då jag sökte skuggan för mig och vovven…

 

Sol och värme är ju som sagt inte mitt idealväder, så nu om dagarna väljer jag att leta upp svalare platser för promenaderna. Vi har bara ca 300 meter till närmaste skogsområde så de varmaste dagarna blir det att jag går dit på lunchen.

Annars tycker jag om att variera promenaderna och hitta nya ställen att gå på. Förra månaden gick jag orienteringen Hitta Härnösand – det var perfekt när det den omgången var ställen jag kunde utgå hemifrån till, och extra skönt att komma hem när man varit ute i 2-3 timmar på dagen.

 

Nu i helgen tog vi en spontantur med färjan ut till Hemsön och letade upp en öde skogsväg… så fridfullt att gå där man bara ser skog så långt ögat når.. den enkla lyxen.

Efter promenaden var det någon som inte kunde hålla sig från att bada vid åsynen av vattnet, han skymtar till vänster i bild:

brygga

Vy från Hultoms brygga på Hemsön

 

Dagen efter, på nationaldagen, var vi ute hos ett par grannar i deras stuga, vilken låg på naturtomt vid en sjö, och jag fick lite stuglängtan faktiskt – dock var det som lockade mig mest skogen som låg alldeles intill. Det finns nog inget skönare ställe att vistas på än i en skog, och ingen mera passande plats att ”fira” Sveriges dag på enligt mig ;-)

 

stig

Här befann vi oss på nationaldagen – långt bort från stadens stim och stoj.

Ledig lägenhet här på området!

d92a82e9-5cf9-4c6a-ba1c-98b9d38b771d

Bild: Mäklarhuset

 

Nu är den här 2,5:an till salu här på området ( HÄR finns mer info ), tycker ovanstående bild fångar precis det där öppna och ljusa centrumet som är så trivsamt i de här lägenheterna – med vy över ingångarna till sovrum och kök :-)…

Balkongmatta på plats

balkongmatta

Vår soliga balkong idag…

 

På tal om tystare golv så har vi precis lagt in en matta på balkongen… mjukt och skönt att tassa ut på, och så slipper man eventuella skrap om någon flyttar en stol ;-).. och jag kan inte låta bli att tycka att det känns bättre att skaffa saker ”till lägenheten” istället för saker som bygger på ens egna innehav; jag menar att den här mattan kommer ju att bli kvar här om vi en dag flyttar härifrån.

Olivträdet har flyttat ut igen efter en vinter i vår mörka hall, och de två lyktorna som stått på balkongen sedan vi flyttade hit bar jag faktiskt ner till föreningens ge-bort-hylla… ett sådant där infall jag kan få ibland när jag bara rensar bort något ”puts väck” utan någon planering innan, motsatsen till spontanköp alltså. Får väl se om jag saknar dem till hösten igen, då får jag väl skaffa en annan lykta.. eller vara utan :-)

Mitt tips för grannsämjan!

grannsämja

 

I senaste Hemma i HSB – magasinet kom mitt tips för god grannsämja med…

I alla lägenheter jag bott har jag nästan alltid bott under någon annan, har dock aldrig blivit störd förrän vi flyttade hit och hemtjänsten flera gånger om dagen drog möbler över golven hos tanten som då bodde uppepå – det skrapar något oerhört hos den som bor under när man drar ut stolar etc. om det inte finns matta eller några tassar under dem :-(.

Vi köpte ett gäng möbeltassar och gav till grannen, tillsammans med en lapp om att det vore snällt om de kunde användas ( dåvarande grannen var sängliggande så därav kunde vi inte bara ringa på och prata med henne ).

 

Självklart har vi tassar på möblerna själva också och då vi bytte golv lade vi in ett med undersida av ljuddämpande naturkork samt använde extra dämpning under. Enda rummet med hårt golv är vårt badrum, men där flyttar man ju å’ andra sidan inga möbler ;-)

© Copyright Wangborgs hem