Lärdomar av en flytt

visningäland

Bild från när vi skulle ha första visningen på stugan… jag städade inne och Gero, då 6 mån., var förpassad till farstubron ;-)

 

Det har nu gått 2 år sedan vi sålde stugan och flyttade till lägenhet igen, och jag minns så tydligt vad jag tänkte när jag tog den här bilden:

* Det enda som egentligen är viktigt att ta med när vi flyttar är den där lilla svarta vargen

 

Nu blev det inte riktigt så eftersom vi trots allt behövde lite möbler, porslin och kläder här i stan också ;-) men när jag kollade igenom alla mäklarfoton härom dagen så är det inte mycket av det vi hade då, och som är synligt på bilderna, som finns kvar idag:

Farstubron: Inget

Lilla hallen: Ljustub

Inre hallen: Inget

Badrum: Tvättkorg, badborste

Kontor: Vitt skåp, laptop

Allrum: Ullfilt, fårskinn, läslampa, en blomkruka, två tavlor, ett foto, väggnät

Kök: Två trälådor, rund bricka, kaffeburk, vit teservis

Sovrum: Två läslampor, väggljushållare, ullmatta, pall, väckarklocka

Balkong: Ljusslinga

Gäststuga: Linnegardin

Förråd: Inget

 

En del möbler och saker hade vi turen att få lämna kvar till tjejen som köpte huset ( bord, stolar, byrå/garderob, gardiner, belysning etc. ) medan vi sålde soffan, nätstolen, de dyrare lamporna etc. och har skaffat soffgrupp, bord och stolar, belysning och gardiner som passar den här lägenheten bättre. Ovanstående lista är ändå en bra fingervisning till vilka saker som har varit uppskattade och känts hållbara i längden – det gemensamma för dem alla är ju att det inte är saker som bytts ut efter bara något år – och faktum är att det är samma saker som jag skulle packa ner även om jag skulle flyttat idag :-)

Matlat

matlat

Har sparat alla recepthäften i den gamla trälådan…

 

Det är verkligen en lättsam matvecka när man har färdiga matlådor i frysen, bara att komma ihåg att ta fram dem i tid så de hinner tina upp ( har ju ingen micro eller varmluftsfunktion i ugnen ), och de dagar det inte finns matlådor har jag rört ihop något simpelt till middag – den här veckan blev det bakpotatis med röra ena dagen och ugnspannkaka den andra… några minuters ihopvispning och ugnen fixar resten. Känns riktigt slött, haha..

I trälådan på rullbänken förvarar jag recepten från matkassen - inte för all framtid men för att så småningom gå igenom dem och laga favoriträtterna igen och några bakverk som jag inte testat ännu, enligt min devis: Så länge något känns inspirerande och användbart så behåller jag det :-).

Något som däremot inte känns särskilt användbart i mitt kök är just den där rullbänken… har numera ingenting på hyllorna under och använder bara översta planet. Trots detta så är den här möbeln min favorit-köksmöbel, har haft likadan i flera av mina kök och vore det inte för att vi har en bänkyta á 90 cm mellan spis och diskho, samt överskåp till allt porslin, så skulle den definitivt komma till användning. Men själva anledningen till att den får vara kvar ändå är p.g.a. den estetiska/visuella balansen i rummet. Ibland kan det vara så; att man behöver möbler fast man egentligen inte behöver dem..

Morgonlyx & nytt sängbord

morgonlyx

Att läsa morgontidning på helgen känns bara så lyxigt!

 

Jag lämnar ju alltid min mobiltelefon i hallen ( avstängd ) innan jag går och lägger mig om kvällarna, vill ha mitt sovrum som en fredad zon från allt vad teknik heter, och jag har hittills inte sett tjusningen med att kolla nyheterna på mobilen då jag vaknat… däremot tycker jag fortfarande om att bläddra i en tidning i lugn och ro, och helst skall det vara Dagens Nyheter som jag tycker har en bra blandning ( får ju som jag berättat tidigare även lokaltidningen senare på dagen av grannen, men den är tyvärr så full av textfel att jag inte skulle kunna tänka mig att köpa den själv… trist när texter ges ut numera utan korrekturläsning :-( )..

Pallen som jag tidigare hade vid min sida av sängen behövde jag i massagerummet så den här på bilden är ett nytt inköp från en antikbod här i stan, gillar den här enkla och praktiska modellen som man lika gärna kan använda till kaffebord som att stå på för att nå upp till överskåpen på garderoberna. Och gillar även att inte ha några prylar bredvid huvudet på natten, det enda som ligger här är den bok jag för tillfället läser…

Köksträdgård i lägenhet

kryddor1

Urdiskade konservburkar får agera krukor till kryddväxterna…

 

Har ju skrivit tidigare om att jag föredrar färska kryddor framför torkade, och trots att jag blev tvungen att införskaffa några torkade varianter för att kunna följa recepten i matkassen så är det tack och lov färska, ekologiska kryddväxter med i varje kasse. Nu har jag en köksträdgård modell mindre här i lägenheten..

 

 

kryddor2

.. ställde dem i en träkorg för äppelmust som fick plats precis på vår smalaste fönsterbräde i köket..

 

Skillnaden mot köksträdgården vi hade som husägare för 5 år sedan är framför allt att vi nu hinner använda upp alla kryddor, och att det där med ogräsrensning är ett minne blott, hehe… så här såg den ut då:

 

kryddor

 

Var sak har sin tid… min tid just nu är definitivt enklare än den var då :-)

Vill inte ha ömtålig inredning

kraschat

Ibland blir man ofrivilligt av med saker: Då Erikshjälpen var här och hämtade vår kontinentalsäng så råkade de riva ned betongljushållaren på vägen ut… lite komiskt ändå; man ger bort sin största och dyraste möbel och de har sönder den enda prydnad man har på sin vägg ;-) 

 

I takt med min filosofi om ett enklare hem så har det också kommit att bli ett hem utan ömtåliga prylar. Det här har blivit mer och mer viktigt för mig och idag skulle jag inte komma på tanken att skaffa mig något som med lätthet kan gå sönder. Därför blev min första tanke när denna ljushållare kraschade: jag får sätta dit någon lättare modell som tål att ramla ned :-).

Jag fick också erfara en av fördelarna med att ha målade väggar vid den här lilla ”olyckan”; det blev nämligen skador på väggen som jag enkelt kunde laga med lite spackel och vitfärg… värre hade det varit om det varit tapetserat. ( Tapeter är för övrigt en av de allra tydligaste tidsmarkörerna i ett hem, så på det viset är enfärgade väggar hållbarare om man som jag eftersträvar en inredning som är mera tidlös. )

 

Ibland kan jag faktiskt också känna en slags lättnad i att prylar går sönder – det blir som en sorts påminnelse om att det trots allt bara är materiellt och att ingenting varar för evigt. Om det är något man lagt ut mycket pengar på så är det också som en liten tankeställare om vad man egentligen använt sina pengar till? Jag tänker ofta på hemmet som en spegling av ens livsstil, det blir en tydlig konkretisering av vad man värderar i sitt liv och jag känner inte alls igen mig i dagens inredningshysteri som handlar mera om produkten än människan. Mitt hem skall t.ex. inte vara en plats för meningslösa stilleben där hundsvansar inte tillåts vifta eller där ens inredning beskrivs utifrån märken eller inköpsställen… det är så långt ifrån min livsstil man kan komma. Jag har medvetet rensat bort just sådana s.k. ”märkesprylar” från mitt hem de senaste åren, faktiskt enbart för att visa för mig själv att I walk my talk. Ju naknare hemmet blir, desto tydligare framstår dess egentliga värden.

 

P.S. Fick ekonomisk kompensation för olyckan förstås – enklast var tillgodokvitto i deras butik så nu har jag hamstrat en massa böcker som kommer räcka hela sommaren.. ( och efter att jag läst ut dem lär de nog hamna på Erikshjälpen igen :-) )..

Utvärdering av Linas Matkasse

matkasse3

Senaste kassens 31 ingredienser…

 

Nu har det gått sex veckor sedan jag beställde första matkassen och vi har under denna tid haft 3 st kassar levererade. Jag har räknat in samtliga matkvitton den här tiden och fram till i helgen som kommer så har vi en matkostnad på 3995:- för dessa sex veckor. Då har vi inte på något vis snålat utan handlat som vanligt, men färre tillfällen ( 1 gång/vecka ) samt att vi har köpt hämtmat vid tre tillfällen, mjukglass ett par gånger och bakverk från konditoriet. I vanliga fall har vi haft ett matkonto på ca 3000:-/månad, och hittills ligger vi nu alltså på 2666:-  ( 2800:-om man räknar bort rabatten på första matkassen ). Det går förstås inte redan nu att säga om det kommer att förbli lägre framöver men det roliga är att matkassen har fört med sig flera andra positiva effekter:

* Jag/vi mår väldigt bra på maten och det tidigare sötsuget som kunde komma ibland har i stort sett försvunnit helt, så det känns som att jag nu får i mig allt jag behöver näringsmässigt.

* Jag har börjat fundera mera på vad jag lägger i korgen och vad som egentligen är rätt onödigt – t.ex. känns det inte längre lika bra att bära hem 2 liter juice där det mesta är vatten ( och vars förpackning sedan är besvärlig att sortera när den har plastkork som man måste skära loss :-( ) och på de basvaror vi brukar köpa har jag börjat kolla efter nyttigare alternativ.

* Jag känner mig lättare i kroppen – ställde mig på vågen och det visade sig att jag gått ner 2 kilo. Antar att det beror på balansen i dessa måltider, då de är anpassade utefter kaloriinnehåll etc.

 

Idag skall vi äta järpar till middag som blev över från förra veckan… både jag och min man hade ytterst låga förväntningar på dessa då vi minns skolans illasmakande varianter *usch*, så det blev en glad överraskning när dessa egengjorda efter Lina’s recept blev supergoda! Jag fick också menyn för nästa veckas kasse idag och även denna gång finns allt på ”bra-att-ha-hemma”-listan redan hemma och kommande veckas rätter ser återigen lovande ut… vi kör med andra ord vidare med Linas Matkasse ett tag till och jag kan definitivt rekommendera den till alla som vill börja äta mer allsidigt, och om man är vegetarian eller laktoskänslig finns särskilda kassar för det också. Jag är riktigt förundrad över att jag tyckt att de allra flesta rätterna varit goda ( hehe, vi har satt betyg här hemma på rätterna och det märks vem som är van vid olika smaker och vem som inte är – där min man sätter 4 eller 5 så ligger mina betyg på 3 eller 3+ :-) ), en gång har det varit en rätt vi inte tyckte smakade något men det som då blev över efter middagen tog grannen glatt emot, så inget har gått till spillo och därtill har det räckt till mera än vad recepten anger.

Om Du som läser här själv känner för att prova på Linas Matkasse så missa inte att få med en gratis fruktkasse som annars kostar 109:- , maila mig på irene@wangborgshem.se så får Du min tipskod för detta! ( Det finns inget ytterligare köpkrav så vill man inte ha fler kassar klickar man på ”pausa prenumerationen” eller ber dem ta bort ens kunduppgifter. )

 

På tal om juice så skall jag nu ta resterna av citronen som blev över från förra veckan och dricka citronvatten istället för köpejuice ;-)…

Hobbyrum Efter ( Massagerum )

hobbyrumefter1

Slingan i ljustuben har lyst i alla år jag haft den men nu ville den tydligen inte vara med helt :-)

 

hobbyrumefter2

Nu ser man detta då man öppnar dörren…

lokalinnan3

… förut såg man det här..

 

hobbyrumefter4

Inre väggen blev en aning luftigare…

lokalinnan2

… så här packat med grejer var det innan..

 

hobbyrumefter3

Fönsterväggen där jag placerat rummets enda förvaring…

lokalinnan1

.. puh, jag blir matt bara av att se den här före-bilden, haha..

 

hobbyrumefter5

Det var definitivt värt en veckas arbete – för rummet är nu precis som jag ville ha det :-)

 

Lite info om hur jag tänkt vid placeringen av inredningen:

* Den som ligger på bänken bör inte ha huvudet mot fönstret – även om persienn och jalusi dras ned så känner kroppen av att fönstret är ovan och det blir svårare att fullt ut kunna koppla av.

* Min egen placering som behandlare är ofta framför bänkens huvudända, vilket innebär att jag med bänken åt detta håll har uppsikt över både dörr och fönster.

* Inre väggen är den norra och naturligt lugnare delen av rummet.

* Ljustuben har jag hängt en bit in i rummet för att både motverka rummets kilform och för att dölja synintrycket av väggventilen.

* Förvaringen håller jag på en låg nivå eftersom låga möbler också inverkar lugnande, liksom att rummet känns rymligare ju mindre intryck som här finns.

Flyttar in i hobbyrummet…

Det tog ganska exakt 1 vecka innan jag blev klar med rummet – sedan förra bilden har jag grundat klart resten av putsväggen och färdigmålat allt ( använde samma nyans på panel som på putsen ). HSB fastighetsskötaren har varit här och satt upp en smidig takplafond i vit plast som utgör ett perfekt ljus för mina behov under mörkare tider. Idag bar jag ner all inredning, och nu är det bara ”småfixet” kvar såsom att skaffa en skön matta och borra upp lampett + krokar… fler bilder kommer på hela rummet sedan!

flyttain1

 

© Copyright Wangborgs hem